Het succes van slechte seks|Dirk Draulans 9789085421603

€ 17,00
Enlèvement ou Envoi
Verzenden voor € 4,94
130depuis 26 avr.. '24, 20:22
Partager via
ou

Caractéristiques

ÉtatComme neuf
Année (orig.)2008
Suggestion de catégorieleven

Description

||boek: Het succes van slechte seks|Hoe de evolutietheorie van toepassing is op elk van ons [ja, ook op u]|Meulenhoff|Manteau

||door: Dirk Draulans

||taal: nl
||jaar: 2008
||druk: 1e druk
||pag.: 480p
||opm.: softcover|zo goed als nieuw

||isbn: 978-90-8542-160-3
||code: 2:000073

--- Over het boek (foto 1): Het succes van slechte seks ---

Dirk Draulans beschrijft in deze bestseller hoe Darwins' evolutietheorie van toepassing is op elk van ons, en hoe ons biologisch verleden nog altijd ons doen en denken stuurt. Soms kan onze cultuur onze biologie echter volledig onder de mat vegen, wat positief maar ook negatief kan zijn. Het geworstel tussen cultuur en natuur geeft niet altijd de verwachte winnaar.

[bron: https--www.dirkdraulans.be/nl/boeken/het-succes-van-slechte-seks]

Darwin leeft. Op straat, op het werk, thuis op de bank, 's nachts in bed; wij allen spelen met verve onze rol in het scenario dat Charles Darwin 150 jaar geleden heeft geschreven. De evolutietheorie toont waarom waterdieren aan land zijn gekomen, de mens een bewustzijn heeft en stevige borsten aantrekkelijk zijn. Geen enkel aspect van het leven op aarde ontsnapt aan de verklaringsdrift van Darwin. Het succes van slechte seks is niet het zoveelste boek waarin de evolutietheorie wordt uitgelegd. Dit boek gaat verder en wil de evolutietheorie zo consequent mogelijk toepassen op een breed publiek. Je kunt de kracht van een theorie immers beter vatten als je de gevolgen ervan zelf ondervindt. Op basis van zijn jarenlange ervaring heeft Dirk Draulans een boek geschreven dat de wetenschap weer in het leven plaatst. Bovendien toont Draulans in Het succes van slechte seks haarfijn aan hoe uitermate relatief onze plaats in de natuur is. Darwin bewees dat soorten veranderen en Draulans legt het uit.

[bron: ?]

Onderhoudend, leerzaam, aanrader! [2010-08-22]

De Vlaamse schrijver Dirk Draulans is in Nederland minder bekend (hooguit bij kijkers van "Beagle: in het kielzog van Darwin", een co-productie van VPRO, Teleac en Canvas), maar in Vlaanderen een BV (Bekende Vlaming) als gast in de rubriek "Applaus voor de Natuur" van het populaire Vlaamse programma "De Laatste Show". Naast bioloog is hij lange tijd journalist in oorlogsgebieden geweest.

In Het Succes van Slechte Seks beschrijft Draulans aan de hand van zijn ervaringen als bioloog én als journalist een hedendaagse visie op de evolutietheorie van Darwin. Voorkennis is daarbij niet vereist, waardoor het lezen van dit boek zowel plezierig als leerzaam is. De titel is natuurlijk zeer pakkend, maar slaat slechts op een klein onderdeel van het boek: de vraag waarom het orgasme bij veel mannen (maar niet alle) zowel snel als kortstondig is, en hoe het komt dat dit element van de mens niet allang door natuurlijke selectie is weggeselecteerd. De rest van dit boek is één grote opmaat daarnaartoe aan de hand van Darwins evolutietheorie, vanuit de vroege oorsprong van alle leven tot het nu. Daarbij schroomt Draulans niet om te katten naar andere BV's (van die mensen is wel enige voorkennis vereist, de gemiddelde Nederlander heeft namelijk geen idee over wie hij het heeft).

Weliswaar heb ik het televisieprogramma "Beagle" niet volledig gevolgd, maar die fragmenten die ik heb gezien, kwamen me erg bekend voor uit het boek. Liefhebbers van de televisieserie zullen dit boek dan ook zeker kunnen waarderen.

Nosferatu [bron: https--www.bol.com]

Een moderne Darwin vertaling [2009-06-23]

Geschreven bij Het succes van slechte seks

Een goed boek voor wie wat langer wil blijven stilstaan bij de vertaling van Darwin-concepten in moderne hedendaagse situaties. Het boek geeft een interessante kijk op gedragingen en (geroeste) ideeën die leven bij de moderne mens. Voor wie zich voorneemt om over de flauwe grapjes over bekende Vlamingen te lezen, een boek dat aan de basis kan liggen voor menig gesprek in een leesgroep.

Gert Tavano [bron: https--www.bol.com]

Het succes van slechte seks: lust in de biologie [2018-11-20]

Bestaat er lust in het niet-menselijke deel van de natuur? Dat is onduidelijk. De biologie draait uiteraard extreem om de drang tot voortplanting. Dat is meestal een hormonaal gestuurd en tijdelijk proces. Buiten het voortplantingsseizoen is er weinig frivoliteit in het niet-menselijke deel van de natuur te vinden. Ja, bij de bonobo's, misschien wel de enige andere soort dan de mens die permanent seksueel actief is, vooral om spanningen uit de groep weg te halen. Er is een mooi evolutionair proces te beschrijven om te verklaren waarom de mens een van de weinige diersoorten is die permanent seksueel actief zijn. Het heeft mee te maken met de explosieve toename van onze hersenen, met het risico op moeilijke geboortes als gevolg daarvan, met de introductie van actief vaderschap om de opvang van onze kwetsbare baby's te vergemakkelijken...

Maar ook en misschien wel vooral met het feit dat onze vrouwen hun vruchtbare periode hebben verborgen om niet als slachtoffer te vallen van hitsige mannen, wat bij chimpansees bijvoorbeeld wel het geval is. Als je echter in een systeem met verborgen vruchtbaarheid terechtkomt, moet je wel permanent seksueel actief zijn om de soort niet te laten uitsterven. Om dat te vergemakkelijken heeft de natuur een handje toegestoken: ze heeft seks plezant gemaakt. Daarin zit het lustconcept verscholen, dat zo dominant is geworden in onze wereld, zeker sinds we de voortplantingscomponent onder controle hebben gebracht door de uitvinding van de anticonceptiepil - voor een bioloog een onbegrijpelijk gegeven: een soort die haar eigen voortplanting uitschakelt is du jamais vu in de natuur.

Daarom is lust in onze soort zo'n determinerend gegeven geworden. Ook in die zin zijn wij uniek in de natuur.

Dirk Draulans [bron: https--www.ap.be/sites/default/files/users/user663/DRAULANS-Hetsuccesvanslechteseks.pdf]

De Vlaamse schrijver is afgestudeerd als bioloog en sinds jaren werkzaam als journalist. Het onderwerp van het boek is in - heel - brede zin seksuele selectie, een bepaalde vorm van natuurlijke selectie, de belangrijkste factor in de evolutie. Bij seksuele selectie handelt het vooral om het relatieve succes van individuen om te paren met het andere geslacht. De schrijver behandelt in een dertigtal hoofdstukken evenveel aspecten van zowel seksuele selectie als seks bij de mens. De benadering is vaak sterk anekdotisch, onnodig persoonlijk gekleurd en - soms - plat. Een wetenschappelijke aanpak lijkt minder belangrijk dan een populaire benadering. Een register en literatuurlijst ontbreken jammer genoeg.

Dr. W. van Delden [bron: nbd biblion]

'Hallo, ik ben Hanne, en mijn bh-maat is 90B'
'Tof, ik ben Tom en ik verdien 2500 euro netto per maand'
'Oké. Seks ? Bij mij thuis ?'

Zo begint 'het succes van slechte seks' van Knack-journalist Dirk Draulans. Hierin neemt hij u mee naar de wereld van Charles Darwin en zijn evolutietheorie, 'seks' en 'selectie': de wetenschap die ons meer dan welke andere wetenschap geleerd heeft wie we zijn en vanwaar we komen. In een vlotte, onderhoudende en veelal ludieke stijl vertelt Draulans waarom wij mensen, en niet de chimpansee of de gorilla, de wereld hebben veroverd en legt hij uit hoe de evolutietheorie onze gedragingen bepaalt op straat, op het werk, thuis in de zetel, 's nachts in bed.

[bron: https--www.knack.be/acties/het-succes-van-slechte-seks/game-iframe-108865.html]

Dirk Draulans [2009-01-04]

2009 is omgedoopt tot Darwinjaar, en voor deze gelegenheid spreekt de Vlaamse journalist en bioloog Dirk Draulans over zijn boek 'Het succes van slechte seks'. In dit boek ontleedt hij hoe de evolutieleer van Charles Darwin ook van toepassing is op de mens.

2009 is omgedoopt tot Darwinjaar, omdat in dit jaar de evolutietheorie 150 jaar bestaat. Voor deze gelegenheid spreekt de Vlaamse journalist en bioloog Dirk Draulans over zijn boek Het succes van slechte seks. In dit boek ontleedt hij hoe de evolutieleer van Charles Darwin ook van toepassing is op de mens.

Het onderwerp van Het succes van slechte seks is - in heel brede zin - seksuele selectie. Deze vorm van natuurlijke selectie is de belangrijkste factor in de evolutie. Draulans behandelt in dertig hoofdstukken dertig verschillende aspecten van seksuele selectie en seks bij de mens. In dit boek geeft Draulans aan hoe natuurlijke selectie de mens kneedt en boetseert.

[bron: https--www.vpro.nl/boeken/programmas/boeken/2009/4-januari.html]

Op woensdag 12 februari wordt overal ter wereld Darwindag gevierd: de geboortedag van Charles Darwin, grondlegger van de moderne evolutietheorie. Om die dag in de verf te zetten biedt het Geuzenhuis ook dit jaar voor de tweede maal op rij een Darwinlezing aan: Dirk Draulans - "Het succes van slechte seks"

Charles Darwin heeft er nooit aan getwijfeld dat zijn evolutietheorie ook van toepassing is op de mens. Vandaag zijn wij een mix van kenmerken uit de prehistorie - die dikwijls een andere invulling het gekregen dan vroeger - én van culturele kenmerken die oude biologische verworvenheden onder de mat vegen. Bioloog Dirk Draulans schets hoe de darwiniaanse principes op elk van ons van toepassing zijn, vooral als het op voortplanting aankomt.

Dirk Draulans is bioloog, journalist en schrijver. Als doctor in de wetenschappen werkte hij rond evolutiebiologie aan de universiteit van Oxford.

Darwindag

Darwins werk en leven lieten een blijvende impact na op wetenschap, filosofie en de mensheid in z'n geheel. Zijn ontdekking van natuurlijke selectie als het mechanisme achter de geleidelijke evolutie van het leven, bevrijdde wetenschappelijke vooruitgang van theologische barrières en maakte de weg vrij voor een beter begrijpen van onze plaats in het universum. Zonder de ontdekking van natuurlijke selectie zouden de grote doorbraken op gebied van gezondheid en menselijk welzijn van de laatste tweehonderd jaar onmogelijk zijn geweest. Hoewel Darwins invloed op biologie, kosmologie en de wetenschappelijke methode moeilijk overschat kunnen worden, zijn het vooral zijn verlangen naar waarheid, zijn niet-aflatende nieuwsgierigheid en zijn intellectuele moed die ons blijven inspireren.

[bron: https--demens.nu/event/darwindag-met-het-succes-van-slechte-seks-lezing-door-dirk-draulans]

Uppercut is de nieuwe debatreeks van De Morgen, Passa Porta en Beursschouwburg. Schrijvers dagen een tegenstander uit en gaan in de clinch over hete maatschappelijke hangijzers. Een scheidsrechter van De Morgen bemiddelt en vuurt aan. In de zaal vertolkt zijn sidekick de stem van het publiek.

In deze derde aflevering kruist schrijfster en journaliste Heleen Debruyne (De Plantrekkers, 2016) de degens met bioloog, schrijver en Knack-journalist Dirk Draulans (Het succes van slechte seks, 2008). Dit schreef Heleen Debruyne hem bij wijze van voorbereiding in haar uitdagingsbrief:

'U gebruikt de statistische veralgemeningen van de wetenschap om over individuele levens en keuzes uitspraken te doen. Ah ja, zegt u, vrouwen hèbben nu eenmaal minder plezier in seks. Kijk, tja, mannen willen nu eenmaal jongere vrouwen. U gebruikt de evolutieleer met andere woorden om de status quo die u rond u meent te zien, te verklaren. Maar de evolutie heeft lak aan de status quo. De evolutie heeft geen doel, geen richting.'

Uit het antwoord van Dirk Draulans: 'U denkt dat we in de grond niet van mening verschillen. Dat zou jammer zijn voor het debat. Maar ik maak me geen illusies. Toen het lot ons in De Afspraak op Canvas samenbracht, probeerde u me al de mond te snoeren voor ik mijn eerste zin had afgemaakt. Maar ik zal mij nederig - en manmoedig - in de boksring begeven. 'Echte Mannen Vechten', is de titel van een boek dat op het bureau van een collega ligt.'

Barbara Debusschere, scheidsrechter van De Morgen, bemiddelt en vuurt aan. In de zaal vertolkt haar sidekick Fleur van Groningen de stem van het publiek. Iedereen is welkom!

Twitter: #uppercutbxl

[bron: https--beursschouwburg.be/nl/events/links-rechts-rechts-links-uppercut/passa-porta-de-morgen-links-rechts-rechts-links-uppercut-4]

--- Over (foto 2): Dirk Draulans ---

Dirk Draulans (Turnhout, 4 mei 1956) is een Belgisch bioloog, journalist en schrijver.

Draulans was in zijn jeugd actief lid van de Wielewaaljongeren. Hij studeerde in 1979 af als licentiaat in de biologie (optie zoölogie) aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hieraan was hij de volgende zes jaar verbonden als onderzoeker. In 1983 promoveerde hij tot doctor in de wetenschappen. Tussen 1985 en 1987 was hij als academische gastonderzoeker verbonden aan het departement zoölogie van de Universiteit van Oxford. Hij studeerde biologie aan de universiteit van Gent. Hij hield zich in Oxford vooral bezig met evolutiebiologie. In 1987 werd hij wetenschappelijk redacteur van het tijdschrift Knack. Draulans zet zich in voor de popularisering van de sociobiologie.

In het boek Het succes van slechte seks (2008), ontleedt hij hoe de evolutieleer van Charles Darwin ook van toepassing is op de mens.

Draulans heeft met presentatrice Inge Becks een dochter die in co-ouderschap wordt opgevoed. Over en voor zijn dochter schreef hij Dagboek voor mijn dochter (2007). Verder heeft hij nog twee andere kinderen uit eerdere relaties.

Het boek Het hoofd wil niet meer (1996) begint met een anekdote over de beginnende dementie van zijn grootvader.

Draulans schreef een aantal romans. Hij debuteerde in 1990 met de erotisch getinte thriller Paarse dijen. Andere romans zijn de misdaadroman Gele modder (1992), de fantasy De rode koningin (1994) en de politieke roman De charme van chaos (2000).

Verder was hij oorlogsverslaggever in onder andere Centraal-Afrika, het Midden-Oosten en Bosnië. Een verslag van zijn reizen naar oorlogsgebied is onder meer beschreven in De schaduw van Saddam (1992), Welkom in de hel (1993), Mirjana (1993), Een grap van God (1997) en Handelaar in oorlog (2003). Een ontmoeting met de jonge biologe en bonobospecialiste Ellen Van Krunkelsven in het toen nog Zaïre geheten Congo resulteerde in het reisverslag De mens van morgen (1998).

Bibliografie

  • Paarse dijen, Manteau, Antwerpen, 1990, 159 pagina's, ISBN 90-223-1208-9 (thriller)
  • Gele modder, Manteau, Antwerpen, 1992, 177 pagina's, ISBN 90-223-1254-2 (thriller)
  • De schaduw van Saddam, Manteau, Antwerpen, 1992, 262 pagina's, ISBN 90-223-1257-7, EAN 978-90-2231-257-5
  • Welkom in de hel: oorlogsverhalen uit Sarajevo en Bosnië, Roularta Books, Zellik, 1993, 210 pagina's, met illustraties, ISBN 90-5466-060-0
  • Mirjana: oorlogsverhalen uit ex-Joegoslavië, Atlas, Antwerpen, 1993, 240 pagina's, met illustraties, ISBN 90-254-0329-8
  • De rode koningin (Draulans): roman over de genetische oorlog tussen man en vrouw, Atlas, Antwerpen, 1994, 247 pagina's, ISBN 90-254-0954-7, EAN 978-90-2540-954-8
  • Het hoofd wil niet meer: informatie over beginnende dementie, Garant, Leuven/Apeldoorn, 1996, 61 pagina's, met foto's, ISBN 90-5350-383-8, EAN 978-90-5350-383-6
  • Een grap van God: oorlogsreportages uit Afrika, Globe, Groot-Bijgaarden, 1997, 251 pagina's, met illustraties, ISBN 90-5312-088-2
  • De mens van morgen: een speurtocht naar de bonobo in Kongo/Zaïre, Atlas, Antwerpen, 1998, 302 pagina's, ISBN 90-450-0233-7, EAN 978-90-4500-233-0
  • De charme van chaos: berichten uit de burgeroorlog in België, Atlas, Antwerpen, 2000, 350 pagina's, ISBN 90-450-0762-2, EAN 978-90-4500-762-5 (politieke roman, thriller)
  • Handelaar in oorlog, Atlas, Antwerpen, 2003, 366 pagina's, met illustraties, ISBN 90-450-1038-0, EAN 978-90-4501-038-0
  • Dagboek voor mijn dochter, J.M. Meulenhof, Amsterdam, 2007, 159 pagina's, ISBN 978-90-8542-124-5
  • Het succes van slechte seks, J.M. Meulenhof, Amsterdam, 2008, EAN 978-90-8542-160-3
  • Samen voor ons eigen, De Bezige Bij, Antwerpen, 2012, ISBN 978-90-8542-382-9
  • Beestenboel bis, Polis, Kalmthout, 2020, ISBN 978-94-6310-576-7

Trivia

  • In 2003 nam hij deel aan het eerste seizoen van De Slimste Mens ter Wereld. Na twee deelnames moest hij de quiz verlaten.
  • In 2005 en 2006 was hij wekelijks te zien in De laatste show op Eén met zijn rubriek 'Applaus voor de Natuur'.
  • Hij heeft een eigen weblog Leven en Werken van Dirk Draulans
  • In het najaar van 2008 zat Draulans samen met actrice Marijke Pinoy en stylingspecialiste Tiany Kiriloff samen in de jury van het VTM-programma Moeders & dochters. In dit programma gingen ze op zoek naar het mooiste en sterkste moeder & dochter-duo van Vlaanderen. In de media werd hij als 'genadeloos' beschreven.
  • Naar aanleiding van de tweehonderdste verjaardag van Charles Darwin en de 150e verjaardag van zijn bekendste werk On the Origin of Species, bracht Canvas op 17 februari 2009 "Dirk doet Darwin". Een documentaire waar Dirk voor een live publiek zijn licht laat schijnen over de evolutietheorie.
  • In 2009 werkte hij mee aan het programma Beagle: In het kielzog van Darwin, waarin met de Clipper stad amsterdam de reis van Charles Darwin werd nagevaren.
  • In 2014 was hij laureaat van de persprijs van de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling. Die kreeg hij voor zijn documentaire "Alles kan schoner" op Canvas

[bron: wikipedia]

Dirk Draulans (1956) is bioloog, journalist en schrijver. Hij is doctor in de wetenschappen en werkte aan de universiteit van Oxford, waar hij zich bekwaamde in de gedragswetenschappen. Sinds 1987 is hij redacteur bij Knack. Zijn ervaringen als oorlogscorrespondent en Afrikaganger heeft hij neergeschreven in tal van geruchtmakende boeken. In 2012 verscheen het succesvolle Samen voor ons eigen. Van De macht van het minuscule (2014) werd er ook een revelerende reportagereeks gemaakt voor Canvas. [bron: https--www.pelckmansuitgevers.be/auteurs-en-illustratoren/dirk-draulans]

Dirk Draulans (° 1956 Turnhout) is bioloog, journalist en schrijver. Hij studeert biologie aan de KU Leuven (afgestudeerd in 1979) en blijft er hangen. Als nieuwbakken doctor in de wetenschappen (1983) gaat hij aan de slag aan de prestigieuze universiteit van Oxford (Engeland). Toen sloeg het noodlot toe en moest hij iets anders gaan doen. Plan B werd een succes.

Eind 1987 wordt hij - bijna per ongeluk - redacteur van het weekblad Knack. Per nog groter ongeluk wordt hij van 2003 tot 2006 huisbioloog van De Laatste Show met Mark Uytterhoeven op Eén. Sindsdien is hij regelmatig op televisie te zien. De bekendste bioloog van Vlaanderen heeft één goeroe: Charles Darwin, de Brit die ons een sluitend mechanisme voor de evolutie van het leven schonk. Als jonge snaak reisde hij de wereld rond, een reis die Dirk Draulans op vraag van Canvas en de Nederlandse VPRO in het seizoen 2009/2010 (op wat oudere leeftijd) overdeed. Het was het professionele hoogtepunt van zijn leven.

Dirk Draulans vertelt over zijn leven:

'Mijn oudste positieve herinnering is een herinnering aan hazelnoten. Als driejarig jongetje leerde mijn grootvader me in zijn tuin het onderscheid tussen de mannelijke en de vrouwelijke bloempjes van de hazelaar. De gele katjes en de rode pluisjes die samen nieuwe hazelnoten en in het beste geval een nieuwe hazelnotenstruik maken. Een verhaal van voortplanting dus. (Mijn oudste traumatische herinnering is een bezoek met mijn grootmoeder aan het klooster van de Arme Klaren in Turnhout - geen verhaal van voortplanting dus.)'

'Waarschijnlijk ben ik een genetische afwijking. Er is niets in mijn pedigree dat een voorbestemming tot natuurliefhebberij en biologisch onderzoek laat vermoeden. En er zijn nog elementen in mijn gedrag waarvoor ik in mijn familie weinig antecedenten vind. Ik heb het op mijn weerbarstige momenten afgedaan als een mutatie door radioactieve straling - mijn vader was ingenieur in de kernenergiesector (mijn moeder huisvrouw, zoals toen de regel was). Ik kan perfect leven met de gedachte een genetische afwijking te zijn. Het maakt me in zekere zin uniek, zoals (bijna) elk levend wezen verschilt van zijn ouders en grootouders en dus uniek is. Zonder variërende genetische cocktails zou het leven niet alleen oersaai zijn, het zou ook nooit zo divers geworden zijn als nu. Zonder genetische variatie geen bedwants en geen hommelvleermuis, geen Charles Darwin en geen Donald Trump.'

'Mijn eerste wetenschappelijk onderzoekje deed ik op mijn veertiende, vlakbij mijn ouderlijke woonst in het Kempense dorp Dessel. Het gebeurde in een landbouwgebied dat Hoge Velden heette en waar de zeldzame ortolaan broedde. Die ortolaan is al lang verdwenen, maar mijn rapportje van toen heb ik nog. Ik leerde eruit dat de roodborst de vroegste zanger van onze vogels is. Ik ben altijd een man van vogels gebleven. Ik maakte een doctoraatsonderzoek over blauwe reigers, en ik werd aangeworven bij Knack na een gesprek over ijsvogels met hoofdredacteur Frans 'Sus' Verleyen - de man die Knack groot maakte. Zelfs op oorlogsverslaggeving voor Knack nam ik een verrekijker mee, waardoor ik een paar keer als spion gearresteerd werd.'

'Via de oorlogsverslaggeving begon ik me het lot van mensapen aan te trekken. Gorilla's, chimpansees en bonobo's lijden zwaar onder het geweld in Congo en zijn buurlanden. Ik ben een van de weinige mensen die alle mensapensoorten in de natuur gezien heeft. Het is ontstellend hoeveel ze met ons gemeen hebben. Een bonobomoeder die 's avonds haar baby in zijn nest wil leggen, is net als de moeder die 's avonds haar kleuter niet in bed krijgt omdat hij nog wat naar tv wil kijken. Charles Darwin moet ook zo'n aha-gevoel gehad hebben toen hij zijn eerste mensaap zag in de zoo.'

'Ik ben in de loop der jaren eventjes mijn natuurbeschermershart kwijt gespeeld, maar het is - gelukkig - snel weer opgedoken. Ik heb als tiener het klappen van de natuurbeschermerszweep geleerd in het natuurreservaat De Zegge in Geel van de charismatische conservator Marcel Verbruggen. Als biologiestudent werd ik ingewijd in Darwins principes door Dirk Thys Van den Audenaerde, veruit de beste prof waar ik ooit les van had. Hij was ook directeur van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren en introduceerde me in Afrika. De liefde voor het zwarte continent was er vanaf dag 1, de frustratie om de moeilijkheden die de mensen er ondervinden om van een continent met zoveel mogelijkheden iets moois en comfortabels te maken eveneens.'

'Tijdens mijn vele reizen kwam ik niet alleen in contact met bedreigde mensapen, maar ook met uitstervende ijsberen (mijn grootste trauma: uit overlevingsdrang een ijsbeer moeten doodschieten in Canada) en reuzenpanda's (een enorme frustratie: in China filmen in het spoor van een reuzenpanda die we net niet te zien kregen). Ik kreeg de tranen in mijn ogen bij het zien van walvissen: dieren die wat mij betreft het equivalent zijn van de mens onder water, en die herstellen van een eeuwenlange aanslag door de mens en dus tonen dat het ook goed kan gaan. Ik blijf me inzetten voor het behoud van onze natuur, ook in Vlaanderen. Ik ben nog altijd optimistisch dat de mens net op tijd het gezond verstand zal etaleren dat nodig is om onze aarde ook voor de volgende generaties leefbaar te houden. Een beetje naïef zijn kan geen kwaad om goedgemutst door het leven te kunnen stappen. De komst van de wolvin Naya naar Limburg begin 2018 heeft me in ieder geval extra moed gegeven dat mijn ultieme natte droom zal uitkomen: dat er voor ik het leven verlaat een wolvenfamilie in Vlaanderen resideert! Het zou het beste bewijs zijn dat natuur ook vooruit en niet alleen achteruit kan gaan.'

[bron: https--www.dirkdraulans.be/nl/biografie]
Numéro de l'annonce: m2108515786