Blauw bloed en confituur - Sofie Onghena

€ 13,00
Enlèvement ou Envoi
Verzenden vanaf € 3,99
430depuis 2 déc.. '23, 19:54
Partager via
ou

Caractéristiques

ÉtatComme neuf
AuteurSofie Onghena

Description

Verborgen recepten van 'moderne' adelijke eetcultuur

auteur: Sofie Onghena
uitgeverij: Veerhuis
pagina's: 110
staat: perfect
afhalen te Mechelen
verzenden via Bpost tarieven

Sofie Onghena schrijft echter geen sprookjes, maar roept even fantastische beelden op van kastelen en hun geheimen, heren en dames van stand, schitterende feesten, service à la russe, zeemzoete desserts, etiquette, dure wijnen en, inderdaad, gouden eetgerei.

Zij verkent in dit boek de wijze waarop werd en wordt gegeten in enkele kastelen in vlaanderen in de 19de en 20ste eeuw.
Zij heeft daarvoor rekeningen, notities en receptenboekjes in archieven geraad-pleegd, kasteelbezitters en dienstpersoneel gesproken, foto's verzameld en slotbibliotheken doorsnuffeld.

De auteur presenteert een afgezonderde wereld van zowel overdadige luxe als sobere eenvoud.
Waarom bewaarde een kasteelvrouwe het recept van wentelteefjes (pain perdu), en noteerde een ander dat een gerecht aan de dure kant was omdat het teveel suiker bevatte?
Het zijn de familierecepten van tantes en grootmoeders, kleine kooktips gekrabbeld op de achterkant van een oude briefomslag, of kanttekeningen over de dagelijkse voorkeuren van de baron.
We zien de omgang van de adel met het koninklijk hof, het gedrag en taken van het personeel, de gescheiden levens van hoog en laag binnen de kasteelmuren, de tafelschikking, het goed domeinbeheer, de experimenten met fruit- en groenteteelt, het onderhoud van de ijskelder, het imposante fornuis en het verfijnde eetgerei, alsook de in de loop der tijd veranderende contacten tussen kasteelbewoners en dorpelingen.

Laat u meeslepen door cultuurhistorische verhalen en culinaire geschiedenissen uit vlaamse kastelen en krijg de smaak te pakken die adellijke tongen streelde.
Numéro de l'annonce: m2053843912