2021 Domaine Takahiko, Nana Tsu Mori (Pinot Noir) - Japan,

€ 350,00
50depuis 26 avr.. '24, 11:20
Partager via
ou

Description

AANGEBODEN
Vlaggenschipwijn van Domaine Takahiko, de zeldzaamste wijn in Japan en niet overal verkrijgbaar.
Dit is de reden waarom hun wijn bekend staat als een “fantoomwijn” en het is de moeilijkste wijn om te verkrijgen in Japan (en buiten Japan). In 2020 werd hun wijn de eerste Japanse wijn die werd opgenomen op de wijnkaart van noma, een restaurant in Denemarken dat vier keer is uitgeroepen tot nummer 1 in de lijst ‘The World’s 50 Best Restaurants’.

De wijnen van Takahiko Soga zijn een fenomeen in Japan. De wijnen van zijn kleine domein, op het noordelijke puntje van het noordelijkste eiland van Japan, Hokkaido, behoren tot de meest gewilde en moeilijkst te vinden in Japanse restaurants en wijnwinkels. Honderden vrijwilligers uit heel Japan komen naar het domein om deel te nemen aan de oogst, allemaal aangetrokken door de unieke wijnen en unieke filosofie van de oprichter van het domein - en de ongelooflijke kwaliteit van zijn natuurlijke wijnen. En de invloed van Takahiko reikt verder dan de interesse in zijn eigen wijnen, aangezien een gemeenschap van voormalige leerlingen en huidige acolieten rond hem en zijn boerderij in Yoichi blijft groeien. Ze worden allemaal aangetrokken door zijn delicate, hartige wijnen, zijn eenvoudige en pretentieloze benadering van het wijnmaken en zijn toegewijde, ijverige, regeneratieve landbouwpraktijken.

Takahiko Soga richtte in 2010 Domaine Takahiko op in Yoichi, Hokkaido. Zijn ouders runnen de Obuse Winery in Nagano, en wijn maakt al sinds zijn jeugd deel uit van Soga's leven. Opgeleid als oenoloog en microbioloog aan de Tokyo University of Agriculture, begon zijn werk in de wijnindustrie als boerderijmanager van Coco Farm Winery, waar hij zich verdiepte in de wijncultuur, producenten over de hele wereld bezocht en bijzondere inspiratie vond in de Jura. en Bourgondië in Frankrijk. Na 10 jaar besloot hij zijn eigen boerderij en wijnmakerij op te richten, gewijd aan Pinot Noir. Om dit te doen, begon hij aan een zoektocht naar de perfecte plek om deze temperamentvolle variëteit te kweken. Hij bezocht talloze locaties in heel Japan en koos uiteindelijk Yoichi als locatie om zijn eigen domein op te richten.

Domaine is een belangrijk woord voor Takahiko Soga. Het is van Franse oorsprong en lijkt misschien een beetje misplaatst voor een project dat qua gevoeligheid zeer herkenbaar Japans is. De keuze voor Pinot Noir als de belangrijkste druif van de wijnmakerij weerspiegelt de invloed van Franse wijn (en vooral de Jura en Bourgondië) op het project van Soga, maar ‘domaine’ drukt ook de beperkte aard van het project uit en de nauwe identificatie met de landbouw en de land zelf. De wijnen van Domaine Takahiko zijn uitdrukkingen van het unieke terroir van Yoichi. En Takahiko Soga ziet zichzelf vooral als boer en beschouwt zijn werk vooral als agrarisch. Deze identiteit deelt hij met zijn buren in Yoichi, of ze nu aardappelen, appels, kersen of druiven verbouwen.

Yoichi ligt aan de voet van het bergachtige schiereiland Shakotan aan de noordkust van Hokkaido. Hokkaido, het noordelijkste van de belangrijkste eilanden van Japan, wordt over het algemeen gekenmerkt door vochtige, warme tot hete zomers en ijskoude winters met overvloedige poedersneeuw. De bodem van het eiland is donker, zacht en zeer vruchtbaar en de producten van Hokkaido – aardappelen, granen, bloemen, fruit, kruiden en groenten – staan in heel Japan bekend om hun kwaliteit. In een land dat vanwege de hitte en vochtigheid grotendeels onherbergzaam is voor Vitis vinifera, is Hokkaido ook bij uitstek geschikt voor de teelt van druiven en het maken van wijnen van hoge kwaliteit zonder interventionistische landbouwpraktijken. Yoichi, beschut tegen de extremen van het klimaat van Hokkaido door bergen en gekenmerkt door heuvels met goed doorlatende grind en zand, is vooral veelbelovend voor de wijnbouw.

Domaine Takahiko bestaat uit een enkele wijngaard van 4,6 hectare met Pinot Noir-wijnstokken op ongeveer 60 meter boven zeeniveau op een heuvel boven de Yoichi-rivier. De wijngaard, genaamd Nana Tsu Mori, is de bron van alle wijnen met het label Domaine Takahiko. De locatie was ooit een kersenboomgaard. Tegenwoordig wordt er Pinot Noir aangeplant van 13 verschillende klonen uit Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. De bodem bestaat uit zand en grind op zachte, donkere vulkanische klei; het gesteente is andesiet, een fijnkorrelige donkere steen van vulkanische oorsprong. De bodem en het gesteente zorgen voor een goede afwatering van de wijnstokken, wat essentieel is in een gebied waar het hele jaar door relatief veel neerslag valt. Takahiko merkt op dat het grondwater en de regen in het gebied bijzonder zuiver en zacht zijn, vrij van opgeloste mineralen. Al deze elementen, zorgvuldig overwogen bij de keuze van Soga om zijn domein in Yoichi te vestigen, zijn essentieel voor het karakter van de wijnen die hij produceert.

Dit wil niet zeggen dat er geen unieke en specifieke uitdagingen zijn bij de druiventeelt in het gebied. Om zulke succesvolle wijnen te maken, is een enorme focus, toewijding en aandacht voor elk detail vereist. Een dikke laag sneeuw beperkt de toegang tot de wijnstokken gedurende een groot deel van het jaar (hoewel dezelfde sneeuw de wijnstokken beschermt tegen vorst en vriestemperaturen). De overvloedige bossen die gedijen op de zachte, rijke vulkanische bodem rond de wijnstokken herbergen ook insecten en ander ongedierte (die tijdens hun potentieel schadelijke uitstapjes naar de wijngaard ook de wilde gisten met zich meedragen die de wijnen hun karakter geven en microben die de bodem verlevendigen. ). En de zomer- en herfstvochtigheid creëren ideale omstandigheden voor Botrytis cinerea of Edele Rot.

Takahiko Soga’s reactie op de jaarlijkse strijd met Botrytis demonstreert het doordachte, perfectionistische karakter van de wijnbouw van het Domaine. Botrytis cinerea tast de schil van de druiven aan, beschadigt deze en zorgt ervoor dat het water erin verdampt. Dit kan verschillende gevolgen hebben: het kan puur schadelijk zijn (typisch bekend als Grijze Rot, en komt het meest voor in aanhoudend natte omstandigheden) of - wanneer droog weer volgt op de natte periode die de komst van Botrytis mogelijk maakte - kunnen de geïnfecteerde bessen gaan rozijnen, wat druiven oplevert die, omdat ze een groot deel van hun watergewicht hebben verloren, hebben ze een sterk geconcentreerd suiker- en zuurgehalte. De druiven worden intens aromatisch en kunnen dichte en zoete wijnen opleveren, zoals Tokai, Trockenbeerenauslesen of Sauternes. Opvallend is dat deze wijnen uitsluitend rood zijn, omdat de beschadigde schillen in principe onbruikbaar zijn.

Standaardreacties op botrytis zouden een intensief gebruik van fungiciden kunnen zijn (wat in strijd is met de filosofie van Domaine Takahiko) of een poging om een zoete wijn te maken, wat Takahiko Soga niet interesseerde. In plaats daarvan probeerde Soga, aangezien de Botrytis-infectie elk jaar opdook, van deze druiven een droge wijn te maken. Met behulp van ventilatoren in de wijnstokken controleert hij de omvang en ernst van de Noble Rot en oogst hij de bessen die afzonderlijk worden aangetast. Hiervan produceert hij het Domaine Takahiko Nana Tsu Mori Blanc de Noir: de geïnfecteerde bessen worden direct na de oogst geperst en het sap fermenteert elk jaar droog (of bijna droog). De wijn is niet aromatisch en zoet, maar diep en wordt gedefinieerd door zijn hartige, umami-tonen.

Umami, een Japanse term voor smaak die dateert uit het begin van de 20e eeuw, is een belangrijk aspect van de wijnen, filosofie en gevoel voor terroir van Domaine Takahiko. Takahiko Soga en zijn wijnen zijn Japans - en Soga's concept van zijn wijnen en zijn project sluit aan bij de Japanse smaak en Japanse eetgewoonten. In plaats van fruit en bloemen verwijst Soga naar dashi, bosbodem, paddenstoelen en de fermentatieve tonen van shoyu, sake en miso om de aromaten en smaakprofielen van zijn wijnen te beschrijven. Gedeeltelijk moet dit delicate en hartige aspect van de wijnen afkomstig zijn van de koele, natte, bosrijke en biodiverse plek waar ze worden geproduceerd, maar hij is er sterk van overtuigd dat deze eigenschappen ook voortkomen uit zijn benadering in de kelder.

Takahiko werkt in zijn wijnen met hele clusterfermentaties, en ook deze beslissing is gedeeltelijk genomen met het karakter van de fermentatie in gedachten. De stengels en schillen vormen de belangrijkste microbiële omgeving voor gisten op de wijnstok. Hun opname in het fermentatieproces stimuleert een levendige gistcultuur en een actieve fermentatie die met succes wordt voltooid zonder toevoegingen. Voor Takahiko stimuleert de keuze om stengels toe te voegen ook de aanwezigheid van hartige, umami-smaken in de wijnen. De focus op volledige fermentatie heeft hem ook in staat gesteld post-fermentatieadditieven grotendeels af te wijzen. Zwavel wordt pas bij het bottelen gebruikt, en dan alleen als dat nodig is: in 2019 werd de Nana-Tsu-Mori gemaakt zonder toevoeging van SO2, terwijl in 2020 bij het bottelen 10 ppm werd toegevoegd; in 2021 werd geen SO2 gebruikt. Bij de bottelingen met het label Takahiko Soga zijn de hoeveelheden eveneens beperkt, terwijl bij de botteling van de Blanc de Noir 50-80 ppm wordt toegevoegd.

Andere beslissingen die in de kelder worden genomen, worden genomen met het oog op eenvoud: hij weigert ingewikkelde gereedschappen, nieuwe en dure vaten en actieve tussenkomst in het proces. Gedeeltelijk geeft deze keuze uitdrukking aan zijn overtuiging dat complexe instrumenten geen betere resultaten opleveren; Evenzo zet Takahiko zich in voor betaalbare en toegankelijke methoden die zonder buitensporige investeringen kunnen worden toegepast door zijn leerlingen en degenen die op vergelijkbare manieren als hij wijn willen maken. De gisting vindt plaats in grote, neutrale tanks gemaakt van hars, en de wijnen worden gerijpt in eikenhouten vaten, waarvan ongeveer 15% nieuw is.

Naast de wijnen van Domaine Takahiko werkt Takahiko Soga met druiven van wijnstokken van andere telers in de omgeving, waaronder enkele die door voormalige leerlingen van hem zijn bewerkt. Van deze druiven produceert hij de wijn Yoichi Nobori, een Passetoutgrain in de stijl van Hokkaido, waarbij Zweigelt en Pinot Noir worden gebruikt (in plaats van Gamay en Pinot Noir), aangezien aanplantingen van aan het koude klimaat aangepaste Zweigelt gebruikelijk zijn in het gebied. Takahiko maakt ook nog een enkele wijngaardwijn van een speciale wijngaard van Pinot Noir, Clos Da Descion, eigendom van Takahiko Soga’s rechterhand Keiichi Murakami en Keiichi’s vrouw. Alleen wijnen gemaakt met fruit uit de eigen wijngaard van Takahiko Soga krijgen het label Domaine Takahiko; wijnen gemaakt met aangekocht fruit dragen het label Takahiko Soga.

Domaine Takahiko Nana-Tsu-Mori Pinot Noir is de vlaggenschipwijn van Domaine Takahiko, geproduceerd uit de wijngaard van het landgoed, bestaande uit 13 klonen Pinot Noir. Gefermenteerd in grote, neutrale tanks gemaakt van inerte hars en gerijpt in Franse eikenhouten vaten (15% nieuw) met 100% hele trossen, en gebotteld zonder klaring of filtering. Er wordt alleen een zeer kleine hoeveelheid SO2 toegevoegd als dat nodig is: 10 mg/l in 2020, 0 toegevoegd in 2021.

OPSLAG
Flessen zijn onder optimale omstandigheden in de wijnkast bewaard

VERZENDEN
De flessen worden zorgvuldig verpakt om ervoor te zorgen dat het etiket niet beschadigd raakt en in een speciale doos verzonden. Verzendtarieven zijn inclusief verzekering. Verzending is niet beperkt tot elke locatie. De koper moet er echter rekening mee houden of hij wijn uit Europa mag ontvangen.


Hét online veilinghuis voor jou!

Catawiki is het meest bezochte online platform in Europa voor bijzondere objecten geselecteerd door experts, en biedt wekelijks meer dan 65.000 objecten aan voor de veiling. Het is onze missie om onze klanten een spannende en probleemloze ervaring te bieden bij het kopen en verkopen van bijzondere, moeilijk te vinden objecten.


Waarom Catawiki?
  • Lage veilingkosten
  • Al onze objecten zijn gecontroleerd door onze 240+ experts
  • 24/7 meebieden in onze app.

    Bieden is uitsluitend mogelijk op de website van Catawiki. Maak eenvoudig een gratis account op de website aan en biedt direct mee!

    Kavel omschrijving


    Biedingen zijn alleen geldig via de website van Catawiki.
  • Numéro de l'annonce: a138506840