2ememain App

Continuer à chercher avec l'app 2ememain
Afficher
Votre navigateur internet n'est pas (ou plus) pris en charge.De ce fait, 2ememain peut ne pas fonctionner de manière optimale.
Utilisez une version plus récente ou un autre navigateur. En savoir plus ?
Bientôt, votre navigateur internet Internet Explorer 11 ne sera plus pris en charge. Utilisez une version plus récente ou un navigateur différent pour continuer à utiliser 2ememain comme vous en avez l'habitude.
En savoir plus.

Bewogen jeugd - Lieve Gevers (goede staat) Vlaanderen 1830 -

10 10 vu x 0 0 sauvegardé x depuis 08 sept. '20, 20:11

Bewogen jeugd - Lieve Gevers (goede staat) Vlaanderen 1830 -

€ 3,00
10 10 vu x 0 0 sauvegardé x depuis 08 sept. '20, 20:11
Partager cette annonce via :
Message

Caractéristiques

État : Utilisé
Thème : Politique
Année (orig.) : 1987

Description

Bewogen jeugd - Lieve Gevers (goede staat)
Vlaanderen 1830 - 1895
Uitgeverij : Davidsfonds
Taal : nederlands
Kenmerken : 16.5X24X2.8cm, 277 pag, 785 gram, °1987
Cover : glanzende softcover
Staat : goede staat (zie foto’s)
ISBN : 90 6152B407 5

Inhoud :
Deel 1 : De wegbereiders 1830-1873
De voedingsbronnen
Een Vlaamse studentenbeweging in Leuven
Wees Vlaams dien God Vlaming schiep

Deel 2 : De Kerelskinderen 1872-1880
Begint ! En één zal een legioen worden !
De ‘groote stooringe’
Naar een Vlaamse studentenbond
Het optreden van bisschop Faict
Het wezen van de blauwvoeterij
Een nieuwe jeugdcultuur
Het failliet van de algemene studentenbond

Deel 3 : de taalactivisten 1880-1888
De kater in West- Vlaanderen
Antwerpen neemt de fakkel over
Voor de vernederlandsing van het onderwijs
De spoorslag van de landdagbeweging
Gangmakers voor een Vlaamse volkspartij
Tegenwind
Deel 4 : De jonge wacht 1888-1894
Organisatie en opbouw
Omstreden strategie
Het Katholiek Vlaams Studentenverbond
Jongerafdeling van de Vlaamse Katholieke Landbond
Conflict met de aartsbisschop

Naschrift : Het perspectief
Besluit
Bibliografie
Lijst van tabellen
Lijst van kaarten
Lijst van grafiekenHet echtpaar Louis Vos en Lieve Gevers heeft in een aantal publicaties de geschiedenis van de Vlaamse studentenbeweging tussen 1830 en 1935 geschreven of in aanzienlijke mate herschreven. Louis Vos schreef de geschiedenis van de katholieke studentenbeweging van 1914 tot 1935 en thans publiceert Lieve Gevers diezelfde geschiedenis voor de periode 1830 tot 1894.
Dit zeer gedocumenteerde werk is dat van een zorgvuldige en onbevangen historica. Het wijkt dan ook af van de hyperromantische verhalen die we over Rodenbach en zijn tijd in onze jeugd hebben gehoord. Vooral het geïdealiseerd beeld dat we door epische verhalen zoals dat van de "Groote Stooringe" voorgeschoteld kregen, over flamingantische collegeleerlingen die in opstand kwamen tegen franskiljonse leraars en superiors, en aldus "martelaars" werden van de Vlaamse beweging, krijgt een deuk. Niet alleen vonden de jonge taalactivisten steun bij vele, vooral jonge priesters en leraars, maar ook de hiërarchie, met inbegrip van de bisschoppen, was in veel gevallen sympathiserend met de taal- en cultuurfierheid die op de colleges tot ontwikkeling kwam. Dat de gezagdragers die ontwikkeling onder controle wilden houden en geen extreme evoluties konden goedkeuren, was vanuit hun standpunt begrijpelijk. Het lijkt alvast duidelijk dat de stelselmatige toename van de Vlaamsgezindheid niet een spontaan initiatief was van jonge scholieren, maar gevoed en geïnspireerd werd door talrijke priester-leraars, die zelf voortkwamen ui de Vlaamssprekende middenstand en kleine burgerij. Het strijdend katholicisme, met wat dit inhield aan allergie tegenover de dominerende cultuurtaal die het Frans was, omdat deze ook het vehikel was van verlichting, vrijzinnigheid en "lichte zeden", heeft hierbij ongetwijfeld een aanzienlijke rol gespeeld.
Dit vermindert het aandeel niet van de jonge idealisten in het propageren van een Vlaams bewustzijn, maar stelt ze toch in een juister perspectief.
het is natuurlijk in aanzienlijke mate West-Vlaanderen dat in dit boek aan bod komt, omdat het op de colleges van het bisdom Brugge was dat de Vlaamse studentenbeweging zich het eerst en het sterkst liet gelden: Brugge, Diksmuide, Ieper, Kortrijk, Menen, Moeskroen, Oostende, Poperinge, Roeselare, Tielt, Torhout en Veurne komen .
In veel wat beschreven wordt, zullen we de geest terugvinden waarin zmen in de katholieke colleges tot op het einde van de jaren vijftig werden opgevoed. Voor jongere lezers zal dit echt geschiedenis zijn, over een bijna volledig verleden tijd.
Lieve Gevers heeft het romantisch verhaal van de blauwvoeterie op het wetenschappelijk niveau getild, een aantal fabels en legenden op hun juiste plaats gezet, maar meteen ook de invloed van deze jonge studentenbeweging aangetoond op de evolutie van de gedachten en houdingen in het zich stelselmatig vervlaamsende Vlaanderen. het boek werd terecht met de Dr. Leon Elautprijs bekroond.Afhalen kan in Mechelen.
Verzenden is mogelijk wereldwijd op kosten koper.
Keuze uit meerdere mogelijkheden, hier enkele voorbeelden (prijzen binnen België) :
-In een envelop aan postzegeltarief (is meestal het goedkoopste voor goederen van max 3cm dik).
-Bpost levering als pakket (en dus beter verpakt) : levering in postkantoor, postpunt of afhaalautomaat is €4,7 of levering bij je thuis is €5,7 (pakket tot 5 kg).
-Levering in een DPD Pickup parcelshop : €4
Bij de keuze van verzending kan ik de goedkoopste manier voor je uitzoeken of u kan zelf de keuze maken. Alles wordt altijd stevig verpakt (envelop/doos/folie…) wij rekenen hier GEEN kosten voor, dit een gratis service.
Bekijk ook eens mijn andere zoekertjes, combineer aankopen en bespaar op verzendingskosten.

Zoekertje online wil zeggen dat het nog te koop is.

Trefwoorden :
Lire la description complète Réduire la description
Numéro de l'annonce : m1597742308
Annonces par Google

Signaler à 2ememain

Chaque jour, nous traitons des milliers d'annonces notifiées. Nous donnons la priorité aux annonces qui ont été signalées par plusieurs visiteurs. Lisez ici les règles et conditions qui s'appliquent au placement d'une annonce.

Quel est le problème ?

Se connecter