2ememain App

Continuer à chercher avec l'app 2ememain
Afficher
Votre navigateur internet n'est pas (ou plus) pris en charge.De ce fait, 2ememain peut ne pas fonctionner de manière optimale.
Utilisez une version plus récente ou un autre navigateur. En savoir plus ?

Joris Houwen, Ets ‘Kastaar’, 26x39cm

8 8 vu x 0 0 sauvegardé x depuis 03 déc. '19, 12:15

Joris Houwen, Ets ‘Kastaar’, 26x39cm

€ 65,00
8 8 vu x 0 0 sauvegardé x depuis 03 déc. '19, 12:15
Message

Description

Gekende ets van de Tieltse kunstenaar Joris Houwen, gedateerd 1990. Afbeelding van de kat ‘Kastaar’, benoemd en gesigneerd in potlood buiten de ets. Afmetingen met kader 26x39cm, afmetingen van de afbeelding 13x18cm. Het werk is in perfecte staat!
Joris Houwen (pseudoniem van Georges Houwen) was een Belgische autodidact en non-conformistische kunstschilder, gekend van een veelzijdig palet met verrassende stillevens, figuren, marines en landschappen, figuratief en non-figuratief werk. Houwen werd in Lichtervelde geboren op 23 augustus 1925 in een groot en 'doodarm gezin' en overleed in Tielt op 4 oktober 1998. Na zijn dood verdween hij uit de aandacht. Sommige van zijn werken zijn beïnvloed door de grote drie van het Vlaamse Expressionisme: Constant Permeke, Frits van den Berghe en Gustave de Smet. Zijn stijl is post-expressionistisch en enkele werken worden bewaard in de reserve van het Oostendse Kunstmuseum aan Zee.
Tussen 1955 en 1960 baatte hij de Oostendse kunstkroeg ’t Kroegske in de Sint-Paulusstraat uit. Omer Vilain (1924-2013), bibliothecaris van Oostende en voorzitter van de heemkundige kring aldaar (De Plate), publiceerde begin jaren zeventig 'Langs ’t hard zand', een boekje met Oostendse verhalen. Daarin schrijft hij over 't Kroegske en hoe het onthaald wordt bij een collega kunstenaar Anto Diez. Zijn café transformeerde tot een galerij voor zijn creaties en de zaak floreerde vijf jaar lang. Begin jaren zestig geeft Joris Houwen Anto Diez gelijk. Hij stopte het tappen en legde zich volledig toe op het schilderen. ‘De artiest had de bovenhand gehaald.’
De toon van de tentoonstellingen die Houwen organiseerde tussen 1957 en 1962 was uitgesproken Vlaams. Het ging hem voor de wind en hij exposeerde in Brussel (la Madeleine), in Hasselt (Helikon), in Gent (Vyncke-Van Eyck) en in Antwerpen (Breckpot).
Lire la description complète Réduire la description
Partager cette annonce via :
Numéro de l'annonce : m1488803811
Annonces par Google

Signaler à 2ememain

Chaque jour, nous traitons des milliers d'annonces notifiées. Nous donnons la priorité aux annonces qui ont été signalées par plusieurs visiteurs. Lisez ici les règles et conditions qui s'appliquent au placement d'une annonce.

Quel est le problème ?

Se connecter