Till we shall meet and never part, Jazz Lives - Jaap van de

€ 11,50
Enlèvement ou Envoi
Verzenden voor € 3,75
601depuis 17 mars. '24, 21:46
Partager via
ou

Caractéristiques

ÉtatComme neuf
ThèmeGénéral
AuteurJaap van de Klomp

Description

Jazz Lives
Till we shall meet and never part
Jaap van de Klomp
Biographies Scott Yanow
2008
223 pagina's

JazzLives is een van de merkwaardigste jazzboeken die recent verschenen zijn. De Nederlandse fotograaf en concertpromotor Jaap van de Klomp ging op zoek naar de grafstenen van de grootheden van de jazz, en drukte het resultaat af in dit salontafelboek.

Van de Klomp deelt de foto's in volgens het instrument dat de muzikanten speelden. Van iedere artiest krijg je op een halve pagina een kleurenfoto van de grafsteen, met daaronder een korte biografie en een klein zwart-witfotootje van de artiest in de fleur van zijn of haar leven. Bij de echt grote namen zoals Louis Armstrong, Bill Evans of Miles Davis is het artikel verspreid over twee pagina's, met een grotere zwart-witfoto van de artiest in actie, en een langere biografie. Bijna alle grootheden uit de jazz komen aan bod, tot zelfs de pas in 2007 overleden Andrew Hill. Het boek is heel verzorgd uitgegeven, de kleurenfoto's zijn sober en werden goed afgedrukt, en de zwart-witfoto's van de musicerende artiesten zijn erg mooi. Jazzkenner Scott Yanow schreef de korte biografieën, die telkens to the point en ook voor leken toegankelijk zijn, maar het boek is wel volledig in het Engels geschreven.

Als je het openslaat, ben je in eerste instantie verbijsterd: jazz is toch die swingende muziek vol leven, die hier het zwijgen wordt opgelegd? De zwart-witfoto's moeten wijken voor de grafstenen, de eeuwige roem van de kunst wordt aan de kant geschoven voor het tijdelijke leven van de muziek. Wie zijn al die muzikanten eigenlijk? Mensen zoals u en ik, afgaande op hun graf. De auteur zegt terecht dat die stenen in de eerste plaats getuigen van de al dan niet goede smaak van de nabestaanden van de artiest, maar dat grootheden als Bud Powell en Grant Green niet eens een grafsteen hebben, zegt waarschijnlijk toch ook iets over hun leven. Ook opvallend is de vaak jonge leeftijd waarop de artiesten gestorven zijn: soms te wijten aan een zwakke gezondheid of een ongeval, een enkele keer aan een jaloerse vrouw (Lee Morgan), maar gewoonlijk toch het gevolg van overmatig drank- en drugsgebruik. Van de romantiek van het jazzwereldje blijft in dit boek alleszins niet veel over. De jazzhelden verliezen hun status en worden weer gereduceerd tot gewone stervelingen. Blijft de vraag of we dat allemaal moeten weten. Is de muziek niet veel belangrijker dan de persoon die ze gemaakt heeft? Een bevreemdend, maar toch ook fascinerend boek.


Bij vragen contacteer mij gerust.

Bekijk ook andere aanbiedingen om te besparen in verzendkosten.
Verzendkosten zijn voor de koper.
Mogelijk via Relay Mondial - de Post - Post NL
Afhalen is mogelijk te Boekhoute, Oostende, Maldegem of Gent.

Verzending naar Nederland mogelijk!
Numéro de l'annonce: m2093876887